Americanii nu își uită jucătorii. Nici la nivelul echipelor din NBA, nici la cel al colegiilor care reprezintă adevărate rampe de lansare ale jucătrilor nu numai în campionatul nord-american, ci și în ligi tari din Europa. Universitățiile americane se respectă și își arată doza de respect prin diferite proiecte pe care le inițiază. Virgil Stănescu, unul dintre cei mai valoroși baschetbaliști români de după Revoluție, a avut parte de o mare surpriză, fiind recent invitat la un eveniment al Universității South Alabama.
Cel mai bun sezon al său a fost ultimul, 2000-2001, atunci când Virgil Stănescu a avut medii de 14,0 puncte, 8,4 recuperări și 2,0 pase decisive pe meci, cu un procentaj al aruncărilor din acțiune de 53,4 la sută în cele 33 de meciuri disputate. Actualul jucător al Stelei i-a condus pe cei la South Alabama Jaguars către două titluri ale Conferinței Sun Belt (2000, 2001), devenind în fiecare sezon cel mai bun marcator și cel mai bun recuperator al echipei.
Pentru performanțele sale bucureșteanul a fost ales în 2000 și 2001 în cea mai bună echipa a Conferinței, precum și în cea mai bună echipă a turneului final. De asemenea, în anul 2000 a fost MVP-ul turneului final.
În istoria Universității South Alabama, Virgil Stănescu ocupă locul 12 în topul tuturor timpurilor la capitolul puncte marcate, cu 1126, este pe locul 6 la recuperări, cu 648 și pe locul 3 la double-double (cel puțin 10 puncte și 10 recuperări într-un meci), cu 27 de reușite.
Mediile sale pe întreaga carieră universitară sunt de 12,5 puncte, 7,2 recuperări și 1,7 pase decisive în 28,3 minute jucate pe meci. În total, Stănescu a evoluat în 90 de partide pentru Jaguars, în cele trei sezoane petrecute acolo. Perioada petrecută în campionatul universitar american l-a propulsat pe jucătorul român către baschetul mare, Stănescu semnând primul său contract profesionist în 2001 cu Opel Frankfurt Skyliners, echipă care la acea vreme evolua în Euroligă.
A fost 10 ani căpitanul naționalei Virgil Stănescu (35 de ani) e unul dintre jucătorii emblematici ai baschetului românesc de după Revoluție. Timp de 13 ani (1996-2009) a evoluat în națională, reprezentativă a cărui căpitan a fost timp de 10 sezoane. „Nici nu mai știu câte partide am jucat, la noi nu e ca la fotbal, nu prea se ține statistica”, spunea recent Virgil pentru ProSport. Bucureșteanul e un adevărat globe-trotter, CV-ul său numărând 16 echipe: CSȘ București, Soced, Alabama (SUA), Opel Frankfurt (Ger), Oostende (Bel), Turk Telekom (Tur), Dinamo, St.Petersburg (Rus), Al Qadisya (Kuw), Vladivostok (Rus), Kazan (Rus), Samara (Rus), Teramo (Ita), Steaua, BC Mureș și Asesoft.
CE SPUNE VIRGIL DESPRE AVANTAJELE BASCHEÂTULUI. „E un mod de viață și am avut șansa să fim percepuți și tratați, eu și colegii mei de la echipele pe la care am jucat, ca niște staruri. Adică am simțit că am fost tratați aparte. Vă dați seama, e frumos să vezi că maioul meu din colegiu (n.r. Alabama, SUA) se vindea și în aeroport. Ceea ce vreau să mai subliniez și vreau ca toți puștii care citesc aceste rănduri să fie conștienți de această realitate, e faptul că din baschet se poate și trăi! Și pot avea exemplul meu. E important să știe asta și părinții lor. Eu am făcut multe sacrificii, dar pot să spun că am câștigat peste un milion de euro din baschet. Cei mici să știe că baschetul îți oferă și recompense!”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER